Emil i Lönneberga

Filminspelningsplatsen Katthult

Det är en lite speciell känsla att komma till en filminspelningsplats. Den plats som man fått en särskild relation till på filmduken eller i TV:n. Kanske är det att känna igen sig som är den härliga känslan? Eller att se att kameralinsen ändrat perspektiv eller till och med att veta att kända personer har gått just här i den mysiga miljön.

När man kommer till Katthult, eller Gibberyd som byn heter på kartan, känner man direkt igen det röda fina huset. Så typiskt för Småland! Rött med vita knutar, precis som det ska vara. Den lilla köksentrén där Emils pappa rusade ut och ropade ”Förgrömmade onge” när Emil bara hade velat hjälpa till. Men när det blev lite tokigt och de vuxna tyckte att det var ett hyss.

Men viktigast är väl ändå snicke’boa! Åker man till Katthult, ska man naturligtvis bli inlåst på riktigt. Där det täljdes och täljdes och funderades. Här är väl en riktigt bra plats för dagens selfie? Eller är det på Alfreds veranda? Du och jag Alfred! Du och jag Emil! Vi har väl alla vårt favoritcitat från Astrid Lindgrens alla böcker och filmer.

Flaggstången och flaggan är också central i miljön, precis som i nästan alla gårdsmiljöer. En hissad flagga visar att det är fest och något att fira. Och många är det som har citerat Emil när han hissar upp sin lillasyster Ida i flaggstången en dag när de är fest i Katthult och frågar om hon ser till Mariannelund. På filmen ser vi hur Ida med sin röda klänning och vita förkläde hänger högst upp i flaggstången och är nog lite lik den danska Dannebrogen, eller hur? Men när vi är på plats i Katthult, kanske vi får förklara för någon i sällskapet, att man har lurats lite i filmen. Det går inte att hissa upp små systrar i en flaggstång.

Katthult hittar du strax väster om Vimmerby, vid Rumskulla, bara ca 30 minuters bilresa från Vimmerby camping. Katthult är en privatägd gård där man får strosa runt i trädgården, låsa in sig i snickerboa och botanisera i den lilla souvenirboden. Lite kaffe och en glass kan passa bra för att kunna stanna en liten stund till och bli lite mera Emil och Ida, bli lite mer Alfred och Lina eller Alma och Anton. När Olle Hellbom regisserade Emilfilmerna på 1970-talet, valde man att spela in inomhusmiljöerna på olika platser runt om i bygden och mycket var kulisser, så därför är inte boningshuset i Katthult öppet för allmänheten. När du är i Katthult, kan du passa på att besöka Filmbyn i Mariannelund. Där finns en hel del rekvisita bevarad och du kan stoppa huvudet i soppskålen. Se bara upp så du inte fastnar!