Paddla kanot i Vimmerby

Vi bokar oss på en kanot en dag när sommaren är som bäst på Vimmerby camping. Dagen har varit solig och vacker och nu är det en tidig ljummen augustikväll. Första kommentaren avslöjar oss, att vi pratar om en nybörjare, ny nybörjare på riktigt. ”-Aha, detta är en kanot, inte en kajak”.

Paddlar och flytvästar får vi med oss och vi har laddat med var sin flaska vatten. Att vi sitter i badkläder beror inte på att vi tänker bada, vi inser att man inte badar från en kanot, framförallt för att man som nybörjare ska fokusera på att hålla sig vattnet. Utan vi har våra badkläderna på eftersom vi har hört att det finns risk att paddlarna skvätter och inte minst för att det är så varmt och skönt att vi inte behöver kläder för att hålla värmen.

Lite nervöst är det allt att kliva i kanoten från bryggan, det gungar lätt, men när vår tyngdpunkt hamnar lågt och i mitten, blir det genast mer stabilt. Så nu övergår nervositeten i mod! Vi paddlar lugnt och säkert ut från stranden och siktar tvärs över sjön Nossen som ligger stilla och lugn. Redo att ta bjuda nybörjarna på en skön tur. Längs stranden finns en hel del sommarstugor som vi glider förbi på diskret avstånd. Oftast paddlar vi i takt, men kanske det ibland blir lite svängar hit och dit. Men vad gör väl det? Det är ju ingen tävling! Någon gång testar vi känslan att ta lite kraftfulla tag och känner att vi kan öka farten ganska rejält på den lilla farkosten. Efter en stund når vi de södra vikarna som omges av skog men också någon äng och ett litet privat båthus med brygga.

Vi följer den östra stranden mot kanotens hemmahamn vid campingen. Tält och husvagnar skymtar mellan träden när vi passerat de sista sommarstugorna. Det blev en bra rutt att följa stränderna sjön runt. Det har fortfarande inte gått fullt en timma eftersom sjön inte är stor, vilket är skönt för nybörjaren. Ibland kunde vi låta vattnet driva oss framåt och ibland låta våra paddlar göra jobbet.  Den dalande solen leder oss hemåt, vi tänker nog en god middag på restaurangen i kväll som en belöning att äntligen ha vågat att paddla kanot! Och det var ju inte sista gången. Mersmak säger vi nybörjare! Precis som maten gav oss senare på kvällen.