Vandra genom fornminnen

Oavsett om det bara är för att få en skön promenad i vacker miljö eller för att känna historiens vingslag, är Gästgivarehagen en riktigt härlig plats. Hagen hittar du i sydöstra delen av Vimmerby tätort, bara ett stenkast från Vimmerby camping. Eller närmare bestämt cirka två kilometer som du kan ta som en skön promenad. Passar det ert sällskap att ta bilen dit, finns det en rymlig parkeringsplats med infart från Älåkragatan.

Den historiska platsen har ca 300 forngravar från 800–1000 talet. Grav området har varit större men har under årens lopp blivit bortodlat. De fynd man har hittat i gravarna är spännen, mynt, knivar med mera, så även om gravarna kom till under vikingatiden, finns inga vapen bland fynden.  Flera av fynden kan du titta på i Museet Näktergalen, inne i centrala Vimmerby.

Att hagen heter just Gästgivarehagen beror på att gästgivaren i Vimmerby på 1700-talet använde marken som betesmark till hästar. När du tar en promenad på västra delen av Storgatan i Vimmerby, finns det gamla gästgiveriet kvar ”Grankvistgården”. Huset är privatägt och sträcker sig mellan Storgatan och Stångågatan. Det är byggnadsminnesförklarat med vackra vägg- och takmålningar och porten ut mot Clemens gränd, är känd som inspelningsplats i filmen där Emil i Lönneberga åkte till doktorn i Mariannelund.

Vimmerby hembygdsförening har idag hand om friluftsmuseet som började byggas på 1920-talet i hagen. Museet består av ett antal äldre byggnader som Stadsgården, Östra Tullstugan och Stolpes stuga. När du är på plats, kan du scanna en QR-kod med din mobil och få en guidad tur. Eller så kan du gå på rundturen redan nu: https://www.hembygd.se/vimmerby/rundtur.

I Venholm, precis i utkanten av Gästgivarehagen hittar du Vimmerby krukmakeri och konstnärerna Dale Karlsson och Karin Bengtsson. Och Inte långt därifrån finns Carl Forsbergs krukmakeri som han grundade 1864.

Det har varit många festligheter i Gästgivarehagen genom åren. På 1800-talet fanns det en omtyckt festplats med dansbana och det har firats midsommar under många år, med en stor midsommarstång. Nu kan du göra en egen liten fest, ta med en pick-nickkorg och sätt dej ned bland de vackra björkarna på en bänk. Kommer du på våren är hela marken täckt av vitsippor.  Eller passa på att besöka hagen när det lilla kaféet har öppet. Vid parkeringsplatsen finns en liten serveringslokal med kaffe och bröd. Kolla öppettiderna så du kan njuta av en god fika när du är här.

Gästgivarehagen är lättillgänglig med en fin grusgång som sträcker sig igenom hela området och en parkering finns i i anslutning till kafébyggnaden.